Yrd. Doç. Dr. Aydın Akbudak

MSc. Plant Biotechnology, Selcuk University

BS Crop Science, Selcuk University

Employment

Assistant Professor, Department of Agricultural Biotechnology, Akdeniz University, Antalya, Turkey

Assistant Professor, Department of Molecular Biology and Genetics, Necmettin Erbakan University, Konya, Turkey

Postdoc Researcher, Institute of Molecular Genetics, Czech Academy of Sciences, Prague, Czech Republic

Postdoc Researcher, University of Arkansas, Fayetteville, AR, USA

Research Assistant, University of Arkansas Fayetteville, AR, USA

Expertise

Site-specific recombination systems

CRISPR and TALEN systems

Marker-gene removal

Metabolic engineering

Publications

Google Scholar

Selected Papers

MA AKBUDAK, K KONTBAY, Yeni Nesil Genom Düzenleme Teknikleri: ZFN, TALEN, CRISPR’lar ve Bitkilerde Kullanımı, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 26 (1), 111-126.

MA AKBUDAK, V SRIVASTAVA, Effect of gene order in DNA constructs on gene expression upon integration into plant genome, 3 Biotech 7 (2), 94.

MA AKBUDAK, SJ NICHOLSON, V SRIVASTAVA, Suppression of Arabidopsis genes by terminator-less transgene constructs, Plant biotechnology reports 7 (4), 415-424.

MA AKBUDAK, V SRIVASTAVA, Improved FLP recombinase, FLPe, efficiently removes marker gene from transgene locus developed by Cre–lox mediated site-specific gene integration in rice , Molecular biotechnology 49 (1), 82-89.

MA AKBUDAK, AB MORE, S NANDY, V SRIVASTAVA, Dosage-dependent gene expression from direct repeat locus in rice developed by site-specific gene integration, Molecular biotechnology 45 (1), 15-23.

Book Chapters

SRIVASTAVA V, AKBUDAK MA, NANDY S (2011) Marker-free transformation. In Plant Transformation Technology Revolution in Last 27 years. Bentham Science Publishers, Oak Park, USA. ISSN: 2211-2936 eISBN: 978-1-60805-248-6.

BABAOGLU M, YORGANCILAR M, AKBUDAK MA (2001) Tissue culture: Basic laboratory techniques. In Plant Biotechnology, Vol. I, Chapter I, pp.1-35. ISBN: 9789756652046.

Conference Presentations

AKBUDAK MA, NICHOLSON SJ, SRIVASTAVA V (2015) Suppression of Arabidopsis genes by terminator-less transgene constructs. EMBO-EMBL The Non-Coding Genome Symposium, Heidelberg, Germany.

AKBUDAK MA, NGUYEN L, SRIVASTAVA V (2015) Evaluation of FLP-Recombinase (FLPwt) and its variants (FLPe and FLPo) to obtain stable marker-free transgenic rice. International Workshop on “Green Biotechnology”, Kocaeli, Turkey.

AKBUDAK MA, NICHOLSON SJ, SRIVASTAVA V (2014) Suppression of Arabidopsis genes by terminator-less transgene constructs (Oral presentation). EMBO-ESF Long Regulatory RNAs Symposium, Pultusk, Poland.

AKBUDAK MA, NICHOLSON SJ, SRIVASTAVA V (2014) Suppression of Arabidopsis genes by terminator-less transgene constructs. Plant Transformation Technologies III, Vienna, Austria.

AKBUDAK MA, NICHOLSON SJ, THOMAS J, SRIVASTAVA V (2012) Gene silencing in multiple Arabidopsis genes by terminator-less transgene constructs (Oral presentation). 2012 In vitro Biology World Congress, Seattle, WA.

AKBUDAK MA, SRIVASTAVA V (2011) FLPe-mediated marker gene excision from site-specific gene ıntegration locus in rice (Oral presentation). 2011 In vitro Biology World Congress, Raleigh, NC.

AKBUDAK MA, SRIVASTAVA V (2010) Dosage dependent gene expression from direct repeat locus in rice developed by site-specific gene integration (Oral presentation). Plant and Animal Genome XVIII Conference, San Diego, CA.

AKBUDAK MA, SRIVASTAVA V (2010) Dosage dependent gene expression from direct repeat locus in rice developed by site-specific gene integration. In Vitro Biology Meeting and IAPB 12th World Congress, St. Louis, MO.

AKBUDAK MA, SRIVASTAVA V (2009) Towards marker-free site-specific gene integration technology. Plant and Animal Genome XVII Conference, San Diego, CA.

AKBUDAK MA, SRIVASTAVA V (2008) Marker-free site-specific gene integration technology. 2008 World Congress on In vitro Biology Meeting, Tucson, AZ.

MORE AB, AKBUDAK MA, SRIVASTAVA V (2007) Transgene expression threshold in rice cells. In vitro Biology Meeting, Indianapolis, IN.

Grants

TUBITAK (~ 1 300 000 TRY)

Academic Services

Editorial Board Turkish Journal of Biology

Reviewer Plant Biotechnology Journal

Reviewer Plant Cell Reports

Reviewer Turkish Journal of Botany

Reviewer Molecular Breeding

Reviewer Molecular Biotechnology

Awards and Recognitions

2012, Third Place Award, Plant Biotechnology Post-Doc Competition, 2012 In Vitro Biology World Congress, Seattle, WA, USA

2011, First Place Award, Plant Biotechnology Post-Doc Competition, 2011 In Vitro Biology World Congress, Raleigh, NC, USA

2010, First Place Award in the molecular biology category, Abstract to Contract Student Presentation Competition, University of Arkansas Graduate School, AR, USA.

2010, Student Fellowship to the 2010 In Vitro Biology Meeting and IAPB Congress, St. Louis, MO, USA.

2009, Third Place Award, Gamma Sigma Delta Ph.D. Research Poster Presentation Competition, University of Arkansas, AR, USA.

2008, Spooner Scholar Award by Department of Crop, Soil and Environmental Sciences (CSES) University of Arkansas, AR, USA. ($ 2000)

2008, Faculty/Student Exchange Program Grant

Award, Arkansas Science and Technology Authority, AR, USA. ($ 1000)

2006 – 2010, Graduate Student Assistantship, University of Arkansas, AR, USA

2006, Travel and Participation Award by European Molecular Biology Organization (EMBO) Course on “Advanced techniques in molecular medicine” at University of Uppsala, SWEDEN.

2002, Travel and Participation Award by European Union (EU) Science Fund; Workshop on “A practical approach to plant biotechnology” at Mediterranean Agronomic Institute of Chania, GREECE.